Een woord voor het Nederlands parlement

Prof. Dr. Tayseer Al-Alousi

 

Eerst zou ik graag uw initiatief voor het vergaderen met de vertegenwoordigers van buitenlandse en religieuze nationaliteiten van Midden-Oosterse  oorsprong, die binnen de laatste jaren geïntegreerd zijn in de Nederlandse maatschappij. Deze integratie is de juiste manier om de verschillende culturen van dichtbij en op een directere wijze te leren kennen. Zo kan er beter gediscussieerd worden over oplossingen voor zowel de problemen die betrekking hebben op hun dagelijkse leven in de Nederlandse maatschappij als de problemen die betrekking hebben op hun land van herkomst.

De essentie van het probleem ligt in het feit dat deze etnische groeperingen de taal niet goed genoeg beheersen om hun problemen voor te dragen en te belichten voor de samenleving. Ook worden de eigen talen van de verschillende groeperingen naar het achtergrond geduwd en niet aangemoedigd in de landen waar deze groeperingen van oorsprong komen.

Dit eerder genoemde probleem (van de taal) moet in de Nederlandse maatschappij verholpen worden. Ook moet er gewerkt worden aan het samenbrengen van alle bevolkingsgroepen via verenigingen en ontmoetingsmomenten zodat het contact bijgehouden en zelfs versterkt wordt.

De problematiek voor de nieuwe Nederlanders ligt niet alleen bij hun nieuwe Nederlandse leven maar ook bij hun oude leven. Het gaat hier namelijk ook om een Nederlander met zijn eigen verbintenissen en persoonlijke issues vanuit zijn eigen verleden en oude cultuur en eigen rechten en plichten die volledig gerespecteerd moeten worden.

Daarom is het tevens van groot belang om deze nieuwe Nederlanders de taal bij te brengen en hun kennis te laten maken met de nieuwe cultuur op een efficiënte en effectieve manier.  Dit is alleen te doen door respect te tonen voor de achtergronden en oude culturen van de nieuwkomers.

Bovendien moet er rekening gehouden worden met de emotionele kant van deze mensen dat zij nog hebben met hun bevolkingsgroepen en families dat nog in het land van herkomst wonen. Deze etnische groepen hebben tot de dag van vandaag te maken met onderdrukking. Een recent voorbeeld is bedreiging dat Irakese christenen hebben gekregen om hun land te verlaten of anders zullen ze worden vermoord. Dit wordt natuurlijk ook met andere groepen gedaan, niet te spreken over de andere problemen dat zij hebben zoals verkrachting of dwang om hun geloof op te staan.

Deze criminele activiteiten leggen de nieuwe Nederlander van middenoosters afkomst met het dilemma dat hij verplichtingen heeft aan zijn nieuwe cultuur terwijl hij zelf erg bezig is met de problemen die gaande zijn in zijn land van herkomst.

Een groter probleem is dat er geen aandacht is voor de verschrikkingen dat gaande zijn door de nationale regering van die landen en ook niet genoeg aandacht door de internationale gemeenschap.

Het is jammer dat deze mensen niet volledig de mogelijkheid krijgen om mee te doen met de Nederlandse maatschappij en hun steun te bieden aan de kwesties die ze bezig houden.

Een conclusie van deze bijeenkomst zal daarom de volgende punten moeten belichten:

1)    Het formulieren van een officiële verklaring waarin een duidelijke veroordeling staat van de gruwelijkheden die gebeuren met de christenen en de Mendaieen en Azidiën, Ashourien, de Aqbat in Egypte en de Berbers Amaziegh in de westelijke Arabische delen.

2)    Het steunen van een convergentie van “broederschap en vrede en vrijheid” dat de problemen van deze groeperingen belicht en oplossingen ervoor probeert te vinden op een vredige en democratische wijze.

3)    Het niet tevreden blijven met alleen media aandacht maar ook daadwerkelijke projecten starten om nieuwe Nederlanders in de maatschappij te laten integreren met respect voor hun etnische en religieuze achtergronden.

4)    Het stichten van nieuwe manieren om kennis te maken met deze nieuwe groeperingen en aandacht te geven aan contacten en relaties ermee via hun verenigingen en stichtingen zowel in Nederland als in andere landen.

5)    Er kan ook een solidariteitsdag komen  om andere volkeren te steunen.

6)    Het oprichten van delegaties die naar de desbetreffende landen gaan om daar onderzoek te doen naar de humanitaire omstandigheden en teug komen met hun voorstellen aan de internationale maatschappij en aan Nederland.

7)    Het steunen van culturele, maatschappelijke en religieuze centra en het proberen steun te krijgen van de internationale gemeenschap voor betere educatie en steun te krijgen voor educatie op afstand zoals de principe van E-learning waaronder online universiteiten die meestal gevestigd zijn in Nederland en andere Europese landen. Op deze manier wordt meer en efficiënter educatie aangeboden aan de leergierigen die in hun eigen land niet de mogelijkheid krijgen om een goede educatie te volgen.

Hopelijk zal deze bijeenkomst een begin zijn voor een jaarlijks traditie waarbij ethnisiteiten bijeengeroepen worden om hun problemen voor te dragen en samen oplossingen ervoor proberen te vinden.

Ten slotte wil ik iedereen die hier geholpen heeft om deze bijeenkomst te realiseren te bedanken.

 

 

 

 

Prof. Dr. Tayseer A. Al-Alousi

Chancellor van Averroes universiteit in Holland

Speaker van  Irakese culturele parlement op emigratie land

Voorzitter van de Vereniging van Iraakse-democraten schrijvers en kunstenaars, in Nederland